Gedling Visitors Centre

The project progressed at speed. The entire project team were focussed and worked exceptionally well towards the common goal of opening the building to the public to tight timescales.

Dave Wakelin | Gedling Borough Council

Completed
money
100%
SME spend
users
100
SME engagement
happy-face
9/10
Client satisfaction

Gedling Borough Council had a bold plan to develop a former colliery into a country park. To improve the facilities for visitors to enjoy the 240 acres of open space and wildlife, G F Tomlinson were tasked to design and construct a new visitors centre and children’s play area.

To attract a greater footfall to Gedling Country Park which opened in 2015, Gedling Borough Council required additional facilities that would enhance visitors experience, increase repeat visits and create an additional revenue stream that could be invested back into the country park.

A vital component of this project was local community engagement, to ensure that the facilities met visitor’s requirements whilst having sustainable benefits and reduced running costs. Local residents were asked for their input into the proposed centre. Residents requested an outdoor seating area and educational displays of the mining heritage of the site to be housed within the centre.

Building on the site of a former colliery meant that there were some adverse conditions that needed to be dealt with carefully with specialist expertise.

As the park was accessible during the construction works an extensive stakeholder engagement plan was implemented by GF Tomlinson to understand requirements and forge collaborative working with Gedling Borough Council with a delivery strategy that minimised the impact of the works and ensured that the country park remained fully operational throughout.

The challenges were met via:

• Programmed works and delivery times scheduled outside of peak times

• Segregation of construction works from members of the public

• Strict traffic management plan

• Extended working hours

Located on the site of a former colliery, the visitor centre, named 1899 in honour of the year the colliery opened, was inspired by work undertaken by students from Nottingham Trent University who worked with Councillor John Clarke and the council’s Parks Team on potential design ideas.

To meet the sustainable and reduced running costs requirements, 24 300kw solar panels were installed to generate 7.2kwph.

As the centrepiece of the masterplan for the park, the visitor centre provides a hub for the local community with a modern café, outdoor seating area and a memorial sensory garden whilst celebrating the area’s local mining heritage by displaying a diverse collection of memorabilia and hosting a range of community events.

The visitor centre is attracting new and repeat visitors to the Gedling Country Park which in turn is bringing a revenue stream which is being reinvested into the park.

Delivered by

PROJECT STATISTICS

Project value

£1.5m

Sector

Leisure

SME spend

100%

SME Engagement

100%

Local labour within 20 miles

76%

Project gallery

LEARN MORE

About our Regional Construction framework

The Regional Construction framework offers 11 delivery partners, dedicated to serving the Midlands and East of England

ACCESS OUR FRAMEWORKS

Request an Access Agreement

The Access Agreement allows you to use any of our current or future frameworks, it only needs to be signed once and it carries no cost.

Learn more

Back to top