Eastbourne Borough Council Reverse

Devonshire Park Players Village

“The development marks a major part of our work with the LTA to improve the tennis offer here, alongside the £44million transformation underway to put Devonshire Quarter on the map as a first-rate international sporting, cultural and conference destination.” Cllr David Tutt , Leader of Eastbourne Borough Council
Completed
waste
100%
Waste diverted from landfill
tools
78%
Local labour within 20 miles
money
100%
SME engagement

"Creating an international sporting and cultural destination in Devonshire."

As part of a transformation scheme by Eastbourne Borough Council, a new, modern changing facility was needed for the professional tennis stars (including Novak Djokovic and Johanna Konta) playing at the prestigious AEGON International Tennis Tournament in Eastbourne.

Due to tight time constraints for delivery, modular off site construction was used. This meant that the module shells were built off site, whilst the groundworks progressed onsite simultaneously. The council did not want to compromise on quality, or have a building that looked like a temporary structure and both of these concerns were addressed during the project.

A specialist supplier was who could provide modules of this size with concrete floors. These concrete floors, coupled with the high ceilings, big windows and large open plan areas, offer a light and spacious feel, but at the same time a solid, strong structure.

The project delivered a modern building whose finish complements the local landscape and supports the council’s wider regeneration programme. Photovoltaic panels and LED lighting was installed, giving them the potential to regain some of the capital costs through the Feed in Tariff.  

As well as creating high quality changing facilities for use during the tournament, it will attract tennis stars for future tournaments, and helps raise the profile of the event, the sport and the Eastbourne area. The building will also be a multi-use facility for Eastbourne Borough Council and local residents during the closed season, for functions, events and community meetings.

The work included demolition of the Grade II listed bandstand, so a watching brief by the local archaeologists was followed, as per planning conditions and artefacts of significant importance were salvaged.

There was an existing live high voltage service which needed to be diverted during the groundworks phase to ensure there were no risks to onsite staff or users of the site.

The site was near the prestigious tennis lawns, which meant it was a dust sensitive area.  Dust suppression systems were used and the site was designed to eliminate surface run off.

The construction period was very short, so the module shells were built off site whilst the groundworks progressed on site.

The modern appearance of the building enhances both the local area and the multiple regeneration projects occurring nearby, whilst the cedar timber cladding on the building facade complements the neighbouring Holm Oak trees on the College Road boundary and offers a natural softer effect on the landscape.

The new building provides a spectacular viewpoint of the tennis arena due to its location and large overlooking windows. 

kier-color
Lawn Tennis Assoication Logo

Project statistics

Project value:£2.2 million
Sector:Leisure and Recreation
Local labour within 20 miles:78%
Waste diverted from landfill:100%
SME engagement:100%
Frameworks: Minor Works

Learn more

Back to top